dijous, 25 de desembre del 2025

BOREK DE CARN I FORMATGE

És temps d'experimentar. Les festes de Nadal són a la cantonada i hem d'assajar el segon del dia 25. La meva família (extensa) és molt clàssica i repeteix cada any la mateixa litúrgia de la Nit de Nadal. El dia següent el passem la família més pròxima i els avis. Aquí el primer és invariablement la sopa de galets farcits i el segon un plat obert a la novetat. A la novetat, vull dir pels cuiners, perquè els plats normalment són receptes de la cuina internacional.
Encara no està clar del tot, però probablement el dia 25 farem un Borek com aquest però potser amb un farcit diferent. De moment, la prova l'hem fet amb farcit de carn i formatge. Vet aquí els ingredients:
Tomàquets 
Ceba
All
Carn picada
Formatge s/l
Paté micuit, opcional
Ou
Pasta filo
Panses i Orelluts deshidratat
Pinyons

Hem optat per fer una mena de bolonyesa però amb poc tomaquet. El prepararem formant una ensaïmada (picada d'ull a la familia de Catalina, que son de Palma). També podrien muntar-se imitant canelons i fins i tot una lasagna.

Avui hem fet la bolonyesa amb la Monsieur Cuisine. 
1. Hem pelat els tomàquets prèviament escaldats.
2. La Monsieur Cuisine el triturarà en un tres i no res i sigui 7 segons 
3. Afegim la ceba i tornem a triturar un altre tres i no res.
4. Afegim 50g d'oli d'oliva i sofregim durant 7 minuts
5. Afegim la carn picada (2/3 de porc 🐷 i 1/3 de vedella 🐄. 1 kg aprox. Sofregim durant 15 minuts ab120 graus.
6. Afegim pebre negre, prenga, una mica de sal i una fulla de llorer. Sofregim 5 minutets més a 120 graus.
Passem a muntar la pasta filo. Delicat moment🫣

Primer preescalfarem el forn a 180graus. Després prepararem un motllo rodó, sobre 24cm de diàmetre i l'untarem de margarina. Un cop ho tenim tot preparat enllestint el vernís amb que el pintarem. 20gm oli d'oliva, una mica de margarina i un iogurt natural. Barregem tot plegat i hi afegim un ou batut.
Utilitzem aquesta barreja per enganxar dos papers de pasta filo repassant les vores. Pintem una mica tota la superfície. A una 2 O 3 cm de la vora comencem a col.locar la bolonyesa i afegim una mica de formatge ratllat.
 Anem formant canutillos farcits.
D'aquesta manera anem muntant l'ensaimada.
ho completem tot i pintem per la part de fora. Si ho volem fer estil "caneloni" ho muntem imitant la cèlebre pasta italiana.
Enfornem 40 minuts a 180 et Voilà...
els caneloni demanen al crits formatge ratllat a sobre.
l'ensaimada la pintem d'ou i mireu quin tall que ofereix.
Entretingut, però no difícil.
Un plat original per al qualsevol  celebració. Lleuger i a l'hora complet.

La recepta turca original porta farcit de formatge i espinacs (pendent de fer-la perquè promet ser deliciosa). Originalment portaria una salsa de iogurt. Com que les receptes consultades no ens han fet elles deixem pendents descobrir i aque Li done aquell grau de lleugeresa I a l'hora acidesa que estem buscant.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BOREK DE CARN I FORMATGE

És temps d'experimentar. Les festes de Nadal són a la cantonada i hem d'assajar el segon del dia 25. La meva família (extensa) és mo...